Uit de lezing die ik mocht geven @ Christmas Special van Zinzoekers op 18 december 2021

Korte introductie (voor de blog nog meer ingekort)
Bij mijn geboorte in Marokko kreeg ik de naam Fatima. Fatima was de dochter van de profeet Mohammed, de profeet die volgens moslims na Jezus kwam. 

Ik heb mij altijd geïnteresseerd in verschillende religies en levensbeschouwingen. Dat heeft mij veel nieuwe en mooie inzichten gegeven.

Toen ik werd gevraagd om deze eervolle lezing te geven bezorgde Dyante mij letterlijk kippenvel. Een lezing geven over Jezus als rolmodel. Op dit moment staat Jezus erg centraal in mijn leven en kwam dit als een cadeautje. Dus Dyante, hartelijk dank voor deze gelegenheid.

Voor mij is Jezus een enorm rolmodel en Zijn verlichtende boodschap is voor mij leidend

Voordat ik het ga hebben over Jezus als Rolmodel, is het goed om even uit te leggen wat we verstaan onder rolmodel. Ik deel graag met jullie wat ik als oprichter van het Rolmodellen Bureau hieronder versta. 

Een rolmodel is een lichtend voorbeeld. Dit is iemand die ergens licht op schijnt en die ons daarmee inspireert. Iemand met wie wij ons kunnen identificeren, met zijn/haar werk, verhaal of een deel daarvan. Een rolmodel biedt ons herkenning maar ook vaak erkenning  van iets in onszelf. Door een rolmodel wordt een stuk van onszelf dus belicht en kunnen we dit stuk van onszelf zien of herontdekken. Een rolmodel staat ergens model voor, inspireert ons om iets te ondernemen en in beweging te komen. In tegenstelling tot Jezus die zich bewust was dat hij een lichtend voorbeeld was, is mijn ervaring is dat hedendaagse rolmodellen zich niet altijd bewust zijn van het feit dat zij dit zijn, slechts een kleine groep is dit wel. Ik vind het dan ook mooi om zichtbaar te maken.

Voor mij, als moslima is Jezus een groot rolmodel! Een rolmodel dat dus nu heel centraal staat in mijn leven. Wat veel mensen niet weten is dat Jezus in de islam een van de grootste profeten is. Daarin wordt hij overigens Issa genoemd.

In de koran weidt Allah een heel hoofdstuk aan zijn moeder. Hoofdstuk Meryam. Hoofdstuk Ali Imran gaat over hem en zijn familie.
Moslims geloven dat Jezus terug zal keren naar de aarde om de mensheid te verlossen van de duisternis.

Inseminatie van Jezus

Tijdens deze Christmas special staan we natuurlijk stil bij hem en zijn geboorte. 

De geboorte van een groots rolmodel. Sinds zijn geboorte is hij een inspiratiebron voor zijn volgelingen, christenen maar dus ook voor moslims. Ik geloof dat hij ook heel veel niet-religieuze mensen heeft geïnspireerd/inspireert. Kun je je voorstellen hoeveel mensen hij in de afgelopen 2000 jaar heeft geïnspireerd? Ik geloof oprecht dat hij een van de grootste rolmodellen aller tijden is. 

Terug naar zijn geboorte; Zijn geboorte als kind van de heilige Maria is een wonder. Een godswonder. Zijn inseminatie vond plaats zonder vader van vlees en bloed en dit was één van de grootste godswonderen op de wereld. Een wonder brengt hoop, en hoop doet leven. In dit geval dus letterlijk.

Wat kunnen we van zijn geboorte en leven leren wanneer we dit vertalen naar de huidige tijdgeest waarin wij nu leven? 

Als je het mij vraagt is het: het geloof in wonderen, godswonderen, an sich

Wonderen doen zich continu voor. Het feit dat wij leven en ademen zonder hier iets bewust voor te doen is een wonder dat ons continu overkomt. We vertrouwen erop dat ons lichaam dit doet zonder daarover na te denken. De Schepper heeft het lichaam ver-wonderlijk geschapen en heeft het allerlei mechanismen gegeven zodat wanneer zij in balans zijn, het lichaam gezond is. Een gezond lichaam is een gezonde geest. We vertrouwen vaak op ons lichaam zonder echt te beseffen wat voor wonderbaarlijke jas het is, totdat we ziek worden. 

Zo vertrouwde Maria op God. Zij wist dat zij een moeilijke tijd tegemoet zou treden als ongetrouwde vrouw die de boodschap had gekregen van de Heilige Geest een kind op aarde te zetten. Zij vertrouwde erop dat God haar had uitgekozen. Ze vertrouwde erop dat hij haar een kind toevertrouwde. Daarom wordt hij door Christenen dus de Zoon van God genoemd (anders dan wij als moslims geloven).
God stond haar bij. Hij zond haar de drie wijzen om haar en Jozef wegwijs te maken in de woestijn. Zij begeleiden hen naar een veilige plek waar Jezus veilig onder de sterrenhemel geboren mocht worden. 

Het kindje van Licht werd geboren, een rolmodel voor de wereld werd geboren. De wereld kreeg een Lichtend voorbeeld.

Uitdagende tijd

We leven in een uitdagende tijd waar we voor moeilijke keuzes staan. We zouden wel wat inspiratie van een lichtend voorbeeld kunnen gebruiken. Niet waar?

De geboorte van Jezus, wat dus met Kerst gevierd wordt en wat we zeker in deze tijden meer mogen benadrukken, is een bevestiging en herinnering van het kleins en groots wat we tegelijkertijd zijn. Dat we mens en menselijk zijn, maar dat we ook Licht en Goddelijk zijn. 

Wanneer we zijn geboorte terugbrengen naar de bevruchting van Maria zonder ooit aangeraakt te zijn door een man, want dat maakt het verhaal van Jezus wonderbaarlijk, dan kunnen we onszelf er weer aan herinneren dat we het kleinste Licht, vanuit en in een (ei)cel waar de mens uit voorkomt Zijn. Dan kunnen we beseffen dat dit alleen kan gebeuren met Gods Wil. Jezus’ lichaam werd gecreëerd uit alleen Maria en Gods Licht . En Jezus belichaamt dit (levens)Licht en gebruikte de woorden; ‘Ik ben het licht’. Hij was zich hier bewust van. 

We mogen met kerst beseffen dat ook Maria hiervoor uitverkoren was en dat de vrouw/moeder dus een belangrijke rol heeft in het geven en beschermen van het Levens(licht). Daarom is niet dus niet alleen Jezus een rolmodel maar ook zijn moeder.

Met Gods Wil en Licht vindt de Creatie van Leven plaats en Hij kan daarvoor de voorwaarden scheppen en aanpassen wanneer Hij dat wil. Wanneer we ons dit herinneren, kunnen we ons ook weer herinneren, dat God en Gods Licht in ons allen aanwezig is en dat we daarop kunnen vertrouwen. Dat is Zijn grootsheid en de grootsheid die Jezus belichaamde.

Jezus is voor mij dus hierin een rolmodel. Hij zei namelijk ook dat we niet mogen vergeten wie wij als Mens Zijn. De man die Gods Licht belichaamde, zei ook: “Ik ben het Licht, net als jij.

Hij zei ‘ik ben gekomen als licht voor de wereld’ en herinnerde ons in zijn Leven eraan dat niet hij alleen een licht voor de wereld is, maar dat ook wij dat kunnen zijn

Zijn geboorte, zijn lichaam en zijn leven, zijn dus letterlijk en metaforisch een lichtend voorbeeld. Zij laten ons zien dat wij Mensen zijn met datzelfde Goddelijk Licht en Bron in ons zijn, namelijk: onze ziel die in ons lichaam huist.

Dit kan ons als mens klein en dankbaar maken, nederig en kwetsbaar. Tegelijkertijd herinnerde hij ons eraan: wij zijn net als hij. Dat wij mensen een Godswonder zijn en dat we immens groot en  krachtig zijn als we ons eigen Licht en Bron kunnen en willen zien. We hoeven ons dit alleen maar weer te herinneren en het Licht in onszelf is teruggevonden. Dat geeft weer hoop in deze tijd. Mij in ieder geval wel. En daar dient kerst ook voor.

Licht schijnen op het licht in onszelf

Deze tijdgeest, waar het Leven en de kwaliteit van Leven onder druk staat, vraagt erom Jezus, maar ook zeker Maria, als rolmodel te nemen in ons leven. Als rolmodel schijnt hij dus licht op het licht in onszelf. Dat Goddelijke Licht en belichamen hiervan door het feit dat we leven. Soms lijken we dat dus vergeten te zijn, maar Gods Koninkrijk zit in onszelf en vanuit daar kunnen we onszelf weer heel maken. 

Ik geloof dat, door op deze manier kerst te vieren, we ons bewust worden dat ook wij als mensen her/-geboren kunnen worden. Wanneer we op Jezus, God en onszelf durven te vertrouwen zal de wereld Verlicht worden. Letterlijk en figuurlijk. Daarom wordt kerst dus ook wel het feest van verlichting of bezieling genoemd. Deze blijde viering mag ook nu nog verkondigd worden.

Het feit dat we het vandaag hierover mogen hebben en hier samen zijn geeft mij hoop en zie ik dat Gods Wonderen nog lang niet de wereld uit zijn

Wij zijn godswonderen zelf. Jullie en ik. God’s Licht is nog aanwezig in ons allemaal

Vertrouw er dus op dat God ook jou heeft uitgekozen om jouw Licht in de wereld te schijnen. Laat je inspireren door Jezus en wees zoals Jezus een lichtend voorbeeld (voor jouw wereld) in deze tijden. 

Wil je weten wat ik voor jou betekenen?

Wat We Kunnen Leren Van Rolmodellen – in gesprek met Pim Janszen

  In gesprek met Pim Janszen, NLP Trainer Public Speaking   Pim Janszen: "Het interview van deze week is met Fatima Akchar. Fatima zet als gedreven onderneemster belangrijke rolmodellen in de schijnwerpers. Zo heeft ze een online platform opgericht, Het Rolmodellen...

Rouwen, wederopbouw en wedergeboorte

    Bezieling en bezinning Het is de tijd van het jaar van beZieling en bezinning. Ik merk dat ik in een soort rouwproces zit, samen met veel andere mensen. Miljoenen mensen in Nederland en miljarden mensen wereldwijd. Ik heb niemand verloren maar heb de wereld...

Sterker worden terwijl je omgeving verandert

"Hoe blijf je bij je gewone zelf als iedereen om je heen zo anders lijkt? De druk wordt hoger. Niet alleen door de overheid die constant laat weten dat jij als één van de weinige 'anders' bent. Ook door de mensen om je heen wordt je constant geconfronteerd met vragen...

Is healing massage hetzelfde als reiki?

Wanneer ik mensen vertel dat ik healing massages doe vraagt bijna iedereen ‘is dat dan hetzelfde als reiki?’. Ik moest hier gisteren erg om lachen. Het lijkt de standard vraag te zijn. Laat ik hier wat helderheid scheppen  Reiki Reiki healing behoort net als de...

Amazigh Massages

Hier heb je misschien nog nooit over gehoord, dus hier een korte introductie. Wat mijn oma Arbia op die zomerse dag deed was magisch. Nou doen oma’s vaker magische dingen maar dit ene incident is bij mij gebleven en heeft mij nooit losgelaten. Zomerse dag Op een hete...

De kleuren vanje Ziel

  Je Ziel ✨ bevind zich in je lichaam. Wat veel mensen niet weten is dat je Ziel ✨ook je lichaam omvat. Ook al hebben de meeste mensen wel van het woord aura gehoord, is er niet altijd het besef dat dit je zielslicht ✨betreft. Waarom aura’s in kleuren woorden...

Wake up beautiful Soul

Wake up your Soul✨. Be blessed when you wake up in the morning ✨. Be grateful for the moments you open your eyes in the morning. Being awake can go a lot further. You can wake up with all your senses. With all your Being ✨ A lot of people call their themselves awoke...

Blessed Ramadan

A blessed Ramadan to all my Muslim sisters and brothers around the world. May Allah give you Peace and Happiness your Soul desires and houses be filled with Love and Light Ramadan Mubarek

Alles is Liefde

Alles is liefde.  Vandaag staat in het teken van Liefde. Maar Liefde is niet gebonden aan 1 dag of 1 moment. Alles is Liefde. Altijd is Liefde. Liefde is een keuze.Heel veel mensen herkennen Liefde niet wanneer het zich aan hen openbaart. Zij hebben zich door pijn en...

De generatie die we nooit mogen vergeten.

Vandaag zijn veel Marokkaanse ouders, ((over)groot)opa’s en oma’s van de eerste generatie officieel jarig. Echter is dit vaak niet hun echte verjaardag. Zij leefde in de natuur en bewogen mee met de seizoenen. Je ouders wisten in welk seizoen je was geboren of wat...

Klaar, voor de start! 2021!

Klaar voor de start, af! 2021! Vorig jaar schreef ik een stuk over de meestergetallen die we in 2020 zouden tegenkomen. Een jaar van een nieuw begin, met veel nullen. Een stilstand dus die ik niet zag aankomen.Niemand kan er nog om heen dat 2020 een jaar was die de...

De keuzes die wij maken bepalen de toekomst.

Bezieling zoek ik op het strand. Momenten om naar binnen te keren en te reflecteren. 2020 is nog niet om maar 2021 staat voor de deur. De wereld lijkt stil te staan, maar toch gaan we allemaal door. Wij mensen zijn sociale wezens en hebben interactie met een ander...

Gebed Noor ala Noor

Ya Rab,Oh Heer,Tot U wend ik mij in deze niet eerder gekende periode van illusies en duisternis.Tot U zoek ik mijn toevlucht en tot U wend ik mijn aangezicht.Ik vraag U om Uw Leiding en Uw Wijsheid.Ik vraag U om deze sluier van illusie te doen verdwijnen.Ik vraag U om...

Heel blijven in tijden van corona

Begin deze week kondigde ik aan dat ik extra transformatie coaching en consulting ga aanbieden omdat door de opgelegde maatregelen steeds meer mensen emotioneel en/of fysiek vastlopen.  Dit vastlopen uit zich in verschillende vormen en wordt veroorzaakt doordat we al...

Transformatie coaching omdat het juist nu nodig is

Als sinds dat de corona-maatregelen zijn opgelegd zie ik mensen steeds verder vast lopen en fysiek en mentaal instorten.Nu er opnieuw maatregelen worden opgelegd die buiten proportie zijn en duidelijk meer mentale en fysieke schade opleveren heb ik besloten om mijn...