Begin deze week kondigde ik aan dat ik extra transformatie coaching en consulting ga aanbieden omdat door de opgelegde maatregelen steeds meer mensen emotioneel en/of fysiek vastlopen. 

Dit vastlopen uit zich in verschillende vormen en wordt veroorzaakt doordat we al een te lange tijd onderworpen zijn aan stress en angst die veroorzaakt worden door de angst voor het corona virus ( waar men hier de Covid19 variant van bedoelt) en de door de overheid opgelegde maatregelen .

Op de eerste plaats zijn veel mensen bang om geïnfecteerd te worden door het virus. Zo angstig dat zij overmatig hun handen kapot wassen, fysieke afstand houden tot andere en met veel regelmaat een masker op hebben. Dit laatste wordt nu door de overheid dringend geadviseerd om deze ook in winkels en publieke ruimtes te dragen. Dit versterkt de angst om besmet te worden en er ontstaat sociale controle. Dit op zichzelf versterkt de angst aangesproken te worden of de motivatie andere aan te spreken als zij dat niet doen omdat men bang is zelf besmet te raken. Dit heeft een negatieve werken op lichaam en geest maar ook op onze samenleving. Samen leven wordt zo omgezet naar angst, sociale controle en uiteindelijk exploderen of imploderen van emoties. Exploderen uit zich in verbaal en non verbaal geweld. Imploderen uit zich in het vastlopen van het lichaam.

 

Imploderen

De term imploderen kennen veel mensen niet en toch zal het verschijnsel voor de meeste mensen wel herkenbaar zijn. In de volksmond kennen we de uitdrukking van opgekropte gevoelens en emoties wel, uitdrukkingen als ‘iets op je lever hebben’, ‘gal spugen’, ‘op je tenen lopen’, ‘ergens buikpijn van krijgen’, ‘er vol van zitten’ of bijvoorbeeld ‘iets niet uit je strot krijgen’. Onze Nederlandse taal zit er vol van. Ze geven duidelijk aan dat emoties iets lichamelijks met ons doen. Door de opgelegde maatregelen hoor en zie ik mensen om mij hen vastlopen. Vanuit een holistisch perspectief betekend dit wat je emotioneel ervaart zich in lichamelijke klachten uit.  Imploderen betekend dus dat je lichamelijk inwaarts explodeert. De levensenergie die geen uitweg weet te vinden keert naar binnen en zoekt daar een uitweg wat er niet altijd is.

De lichamelijke klachten die mensen nu o.a. ervaren zijn; pijn in de onderrug, hoofdpijn/migraine, keelpijn, vermoeidheid, duizeligheid, vutloosheid, verlies van eetlust en slaap en gevoel in eigen lichaam.

 

Disbalans wortel- en keelchakra door de opgelegde corono-maatregelen

Mijn observatie is dat de wortelchakra en de keelchakra geblokkeerd raken en dit dus in deze symptomen uiten.

Wortelchakra is onze basiszekerheid.

De wortelchakra is de basis van ons Zijn.

De wortelchakra gaat over vertrouwen en over sociaal-emotionele en fysieke veiligheid. Zoals een boom zonder haar wortels niet stevig in de grond kan staan zo kunnen wij als mensen niet stevig staan wanneer onze wortelchakra uit balans is. De wortelchakra raakt nu uit balans omdat de opgelegde maatregelen basiszekerheid zoals nabijheid van dierbaren in de weg staat, aanraking minder wordt en deze zijn belangrijk voor de emotionele veiligheid en gehechtheid. Ook de praktische basiszekerheid valt weg of wordt bedreigd, denk hierbij aan inkomen van ondernemers en werknemers. Een inkomen zorgt namelijk dat je een dak boven het hoofd hebt en dat is een andere belangrijke veiligheid. Disbalans in de wortelchakra uit zich lichamelijk als pijn in de onderrug en veelal in het hoofd zitten waardoor je hoofdpijn en migraine kunt krijgen. Je zit te veel in je hoofd en te weinig in de lijf. Dit uit zich in piekeren en slapeloosheid waardoor verlies van energie over de dag. Je kan ook lichamelijk veel willen slapen maar niet uitgerust raken. Deze klachten kennen we ook wel van stressvolle situaties. En als dit maar lang genoeg duurt kan dit zich ook uiten in verlies van eetlust en verkrampingen in de spieren van de ledematen.

Human energy chakra system

Wortelchakra in balans krijgen.

Het is belangrijk om de wortelchakra weer in balans te krijgen. Je kunt dit doen met behulp van verschillende vormen therapie zoals shiatsu, klankschalen of bijv. voetreflexelogie. Je kunt ook zelf actie ondernemen. Je wortelchakra help je weer in balans te komen door veel in de natuur te zijn. Ga het bos in, maak een strandwandeling of ga gewoon in een park gewoon op een bankje zitten en neem de natuur tot je. De wind, de grond, de bomen, de bladeren. Probeer al je zintuigen aan te zetten en contact te maken door aanraking van de natuurelementen. Het blootvoets lopen zorgt er ook voor dat je goed geworteld raakt.

Ook helpt het nuttigen van bepaalde voeding je wortelchakra weer in balans te krijgen. Denk hierbij aan het nuttigen van wortel, aardappelen, bieten en gember. Drink vooral water, blijf eten en als je hoofdpijn of migraine voelt opkomen, kun je ook heel goed een warme kruik of pittenkussen bij je buik houden, zo kan de energie langzaam daar weg trekken door onspanning. 

 

Keelchakra is onze uitdrukkingsvermogen en communicatietool.

De keelchakra vertelt iets over hoe we onszelf uitdrukken. De keelchakra is verbonden aan de expressie van onze gevoelens en emoties en jezelf mogen zijn. De keelchakra brengt klanken voort en is een hoorbare expressie van de emoties. De keelchakra is simpelweg de communicatietool van ons Zijn. Wanneer we onszelf goed kunnen uitdrukken is deze chakra in balans. Wanneer we onszelf niet kunnen of mogen uitdrukken is de eerste stoornis deze in communicatietool de een geïrriteerde keel maar kan ook leiden tot een keelontsteking. Een keelontsteking geeft griep- en verkoudheidsklachten. Je kan je erg ziek en grieperig voelen. Je hebt dan moeite met praten. De emoties die ontstaan door de opgelegde maatregelen krijgen weinig doorgang in ons dagelijks leven. De maatregelen krijgen de voorhand en weinig mensen praten over wat de maatregelen daadwerkelijk met hen doet. Het blijft oppervlakkig. Dit veroorzaakt een blokkade in de keelchakra, er is geen doorgang voor de energie in de keelchakra. Wat in de onderste chakra’s onder druk komt te staan krijgt geen doorgang om zich uit te drukken en blijft hangen bij de keelchakra.
Ook de mondmaskers zorgen ervoor dat mensen het letterlijk benauwd krijgen, de doorstroming van zuurstoftoevoer en koolstofdioxide afvoer is alles behalve optimaal. De zuurstof wordt niet goed ververst. ‘Het ergens benauwd van krijgen’ is de uitdrukking die hier het best bij past, of ‘het gevoel bij de keel gegrepen te worden’. Het gehele land aan de mondmaskers zorgt voor imploderen van gevoelens en emoties. Wanneer deze gevoelens geen gehoor krijgen en te lang opgeslokt (slikken doe je met je keel) wordt je gewoonweg ziek. Het wil doorgang krijgen en dat krijgt het niet. Maar het moet er vroeg of laat uit, soms zal dit zich lichamelijk proberen te uiten maar kan zich ook uiten in explosie’s van gevoelens. Dit kan dan (onbedoeld) resulteren in verbaal en/of non-verbaal geweld.

Je kunt wel begrijpen dat dit alles bij elkaar voor je fysieke en emotionele welzijn niet bevorderlijk is. Ook omdat de klachten lijken op de symptomen die nu in verband worden gebracht met het covid-19 virus. Men kan onbewust in de  angst schieten. Deze stress kan de klachten alleen maar erger maken. Het is bekend dat het stresshormoon cortisol dat vrijkomt bij o.a. angst verzwakt je afweersysteem. Chronische stress die door een aanhoudende crisis, zoals die  waarin we nu 9 maanden in zitten, wordt veroorzaakt, is niet goed voor het immuunsysteem en dus de fysieke en mentale gezondheid.

 

Keelchakra in balans krijgen.

Wanneer je je niet kunt uitdrukken is uitdrukken het beste wat je kunt doen. Praat met  andere over waar je mee zit, waar je tegen aanloopt.. Het valt mij op dat veel mensen de maatregelen een belastende onderwerp vinden om over te praten en wuiven het weg of geven aan ik kan er toch niets aan doen. Dat zijn soms de maximale woorden die er aan gegeven worden. Toch hebben deze maatregelen een enorme impact op ons dagelijks leven, activiteiten, gezondheid en welZijn. We zitten inderdaad allemaal in hetzelfde schuitje. Dit is niemands keuze en toch overkomt het ons allemaal. Door er samen over te praten help je jezelf maar ook de ander. Een ieder ander heeft nu dagelijks met deze maatregelen te maken en probeert hier zich een weg in te banen.

Ook op de werkvloer, of online werkvloer, is het belangrijk ruimte te creëren hierover te praten. Mensen hebben meer problemen dan zij in eerste instantie aangeven of durven aan te geven omdat ook de angst meespeelt over baanzekerheid en/of de werkgever-werknemer relatie. Of omdat niet duidelijk is wat de werkgever kan betekenen. Het is goed wanneer werkgevers hier duidelijkheid over scheppen en hulp kunnen aanbieden, intern of extern. De coaching en consulting die ik aanbied kan ook door werkgevers ingezet worden oor hun werknemers. 

Wanneer je niemand in je directe nabijheid hebt om mee te praten kun je de telefoon oppakken en iemand opbellen. Het horen van een stem is heel erg fijn en geeft een gevoel van nabijheid. Luister naar je eigen stem en die van de ander aandacht en naar wat je echt in de woorden hoort. En vraag door. Schep vertrouwen voor jezelf en de ander door te benoemen dat je om de ander geeft en je veilig voelt bij de ander. Spreek het hard op uit.
Heb je niemand die dicht bij je staat en/of voel je je eenzaamheid of niet gehoord in je directe omgeving bel dan Luisterlijn (Bel 0900-0767 (normaal tarief) voor een vertrouwelijk gesprek. (24/7 bereikbaar).

Spreken is klank en gehoor geven aan je gevoelens. Klank is een trilling en energie die dan doorgang vindt door spraak. Naast spraak kun je ook je uitdrukken in schrijven, tekenen, schilderen, maak een bloemstuk of ga muziek maken. Veel mensen denken ook dat ze dit niet kunnen, maar het gaat er niet omdat dat je een Rembrand of Picasso maakt maar dat je gevoelens doorgang krijgen. Laat je hier dus niet door belemmeren!

Iets anders wat je ook kunt doen is muziek op zetten en in dansen en zingen je gevoelens uitdrukken. Zing het van je hart, dans je vrij. Je bent ook in beweging dan en dat is ook enorm belangrijk in deze tijd.

 

Jezelf transformeren.

Zo transformeer je dus geblokkeerde energie naar stromende energie en kun je jezelf vooruit helpen.
Wanner je fysieke klachten voelt opkomen kun je ook je hand op de zere plek leggen en met al je aandacht naar die plek gaan. Mediteer op deze plek door te visualiseren dat je deze plek van binnen uit masseert zodat energie weer kan stromen. Wanneer je bidt kun je ook een gebed voor jezelf zeggen terwijl je dit doet.

Yoga oefeningen doen werkt ook heel helend. Op Youtube kun je allerlei oefeningen vinden, van beginnners tot gevorderde. Shatsiu is raadzaam maar jezelf of elkaar masseren is ook belangrijk om jezelf heel te houden.

Ik bied op dit vlak nu extra transformatie coaching aan. Loop jij dus vast of ken je iemand die vastloopt en weet je niet waar het vandaan komt en wil je niet dat de klachten verder oplopen dan kun je hier direct een afspraak inboekenIk help graag weer heel te worden.

De sessie worden niet vergoed vanuit een verzekering. Werkgevers kunnen wel kiezen dit te vergoeden voor hun medewerkers. Is het toch te duur omdat je je inkomen verloren hebt, neem dan contact met mij om te kijken wat ik op afstand voor je kan betekenen. We hebben elkaar juist nu zo hard nodig.

Liefdevolle groet,

Fatima

Jezus als Rolmodel en wat we van hem kunnen leren in de huidige tijdsgeest

 Uit de lezing die ik mocht geven @ Christmas Special van Zinzoekers op 18 december 2021 Korte introductie (voor de blog nog meer ingekort)Bij mijn geboorte in Marokko kreeg ik de naam Fatima. Fatima was de dochter van de profeet Mohammed, de profeet die volgens...

Wat We Kunnen Leren Van Rolmodellen – in gesprek met Pim Janszen

  In gesprek met Pim Janszen, NLP Trainer Public Speaking   Pim Janszen: "Het interview van deze week is met Fatima Akchar. Fatima zet als gedreven onderneemster belangrijke rolmodellen in de schijnwerpers. Zo heeft ze een online platform opgericht, Het Rolmodellen...

Rouwen, wederopbouw en wedergeboorte

    Bezieling en bezinning Het is de tijd van het jaar van beZieling en bezinning. Ik merk dat ik in een soort rouwproces zit, samen met veel andere mensen. Miljoenen mensen in Nederland en miljarden mensen wereldwijd. Ik heb niemand verloren maar heb de wereld...

Sterker worden terwijl je omgeving verandert

"Hoe blijf je bij je gewone zelf als iedereen om je heen zo anders lijkt? De druk wordt hoger. Niet alleen door de overheid die constant laat weten dat jij als één van de weinige 'anders' bent. Ook door de mensen om je heen wordt je constant geconfronteerd met vragen...

Is healing massage hetzelfde als reiki?

Wanneer ik mensen vertel dat ik healing massages doe vraagt bijna iedereen ‘is dat dan hetzelfde als reiki?’. Ik moest hier gisteren erg om lachen. Het lijkt de standard vraag te zijn. Laat ik hier wat helderheid scheppen  Reiki Reiki healing behoort net als de...

Amazigh Massages

Hier heb je misschien nog nooit over gehoord, dus hier een korte introductie. Wat mijn oma Arbia op die zomerse dag deed was magisch. Nou doen oma’s vaker magische dingen maar dit ene incident is bij mij gebleven en heeft mij nooit losgelaten. Zomerse dag Op een hete...

De kleuren vanje Ziel

  Je Ziel ✨ bevind zich in je lichaam. Wat veel mensen niet weten is dat je Ziel ✨ook je lichaam omvat. Ook al hebben de meeste mensen wel van het woord aura gehoord, is er niet altijd het besef dat dit je zielslicht ✨betreft. Waarom aura’s in kleuren woorden...

Wake up beautiful Soul

Wake up your Soul✨. Be blessed when you wake up in the morning ✨. Be grateful for the moments you open your eyes in the morning. Being awake can go a lot further. You can wake up with all your senses. With all your Being ✨ A lot of people call their themselves awoke...

Blessed Ramadan

A blessed Ramadan to all my Muslim sisters and brothers around the world. May Allah give you Peace and Happiness your Soul desires and houses be filled with Love and Light Ramadan Mubarek

Alles is Liefde

Alles is liefde.  Vandaag staat in het teken van Liefde. Maar Liefde is niet gebonden aan 1 dag of 1 moment. Alles is Liefde. Altijd is Liefde. Liefde is een keuze.Heel veel mensen herkennen Liefde niet wanneer het zich aan hen openbaart. Zij hebben zich door pijn en...

De generatie die we nooit mogen vergeten.

Vandaag zijn veel Marokkaanse ouders, ((over)groot)opa’s en oma’s van de eerste generatie officieel jarig. Echter is dit vaak niet hun echte verjaardag. Zij leefde in de natuur en bewogen mee met de seizoenen. Je ouders wisten in welk seizoen je was geboren of wat...

Klaar, voor de start! 2021!

Klaar voor de start, af! 2021! Vorig jaar schreef ik een stuk over de meestergetallen die we in 2020 zouden tegenkomen. Een jaar van een nieuw begin, met veel nullen. Een stilstand dus die ik niet zag aankomen.Niemand kan er nog om heen dat 2020 een jaar was die de...

De keuzes die wij maken bepalen de toekomst.

Bezieling zoek ik op het strand. Momenten om naar binnen te keren en te reflecteren. 2020 is nog niet om maar 2021 staat voor de deur. De wereld lijkt stil te staan, maar toch gaan we allemaal door. Wij mensen zijn sociale wezens en hebben interactie met een ander...

Gebed Noor ala Noor

Ya Rab,Oh Heer,Tot U wend ik mij in deze niet eerder gekende periode van illusies en duisternis.Tot U zoek ik mijn toevlucht en tot U wend ik mijn aangezicht.Ik vraag U om Uw Leiding en Uw Wijsheid.Ik vraag U om deze sluier van illusie te doen verdwijnen.Ik vraag U om...

Transformatie coaching omdat het juist nu nodig is

Als sinds dat de corona-maatregelen zijn opgelegd zie ik mensen steeds verder vast lopen en fysiek en mentaal instorten.Nu er opnieuw maatregelen worden opgelegd die buiten proportie zijn en duidelijk meer mentale en fysieke schade opleveren heb ik besloten om mijn...

Ben je ondertussen nieuwsgierig geworden?