Deze week lazen we opnieuw over de discriminatie op stage bij studenten met een bi-culturele identiteit. Het weigeren van een student op diens herkomst is pure discriminatie, is strafbaar, heeft extreme gevolgen voor de verder loopbaan carrière en het leven van deze jonge Nederlandse burgers. Dit was voor mij een van de aanleidingen om een MBO erkend leerbedrijf te worden via het SBB.

Het verbaasd mij echter niet dit opnieuw te lezen, maar ben blij dat D66 Tweede Kamerlid Ingrid van Engelshoven hier werk van maakt en dat er een meldpunt is. Het treurt mij wel dat de kop van het artikel waarnaar ik hierboven verwijs, spreekt over ‘MBO-studenten met een niet-westerse achtergrond’. Men benoemt zo wat iemand vooral niet is, niet-Westers, wat tegenwoordig synoniem staat aan niet-Nederlands en daar begint al het probleem met hoe we me elkaar omgaan. Je bent niet-Westers, dus behoor je er al niet bij, je bent anders.

Niet-westers is trouwens een kwestie van perceptie, ons planeet is rond (kent geen van nature geen hokjes) en waar het westen ligt is afhankelijk vanuit waar je op de wereldbol naar de wereld kijkt, maar dat terzijde.

Het verbaasd mij niet omdat ik veel jongeren, veel volwassenen met een MBO, HBO en WO opleiding heb zien strugglen met het vinden van een stage en/of baan. Dit puur vanwege hun herkomst, hun naam, hun postcode en op een gegeven moment door een gat in hun CV.

Het niet kunnen afronden van je stage betekent vertraging in je studie en niet tijdig afronden van je studie. Jongeren lopen hierdoor vast, stoppen voortijdig met hun studie, kunnen later geen baan vinden en soms lopen ze een stage die niet volledig aansluit op de opleiding.

Geen stage = geen diploma = geen baan = geen inkomen. En tot welke problemen dit laatste kan leiden kan ik een heel ander artikel aan toewijden. Dit zijn verloren kansen, het is verloren kapitaal, verloren kennis, verloren krachten maar betekent dit dan een verloren maatschappij? Nee, ik geloof niet in een verloren maatschappij noch in verloren mensen. Ik heb altijd geleerd dat de jeugd de toekomst heeft en dat ik mijn best moest doen. Dat heb ik altijd goed in mijn oren geknoopt. Ik kom zelf van het VBO-MAVO, doorgestroomd naar de MAVO-D, daarna de HAVO behaald op het volwassenonderwijs om op mijn 20e aan mijn HBO te mogen beginnen. Ik ben zelf lang werkloos geweest en inmiddels zoals bekend mijn eigen onderneming gestart. Zo ken ik nog heel veel meer ambitieuze en/of jonge studenten, ondernemers en werknemers met een biculturele identiteit. Gedreven, loyaal, hard werkend, gepassioneerd en een flinke doorzettingsvermogen. Nee, nee, geen stapelaars, maar doorzetters.

Ik blijf daarom veel herkenning vinden bij de jeugd en mensen die proberen op te klimmen op de participatieladder. The struggle is real. Ik ontmoet veel jonge mensen uit verschillende leefwerelden en vraag tegenwoordig wat iemand doet, heeft gedaan en wat diens leeftijd is. Een klein veldonderzoek voor mijzelf. Wat mij opvalt is dat jongeren en studenten met een bi-culturele identiteit veel ouder zijn wanneer zij afstuderen of aan hun HBO of WO beginnen en hebben zij veel vaker een langere weg moeten afleggen op school ten opzichte van hun studiegenoten met een Nederlands culturele achtergrond.

Het verschil zit daar waar het niet moet zitten. Discriminatie op herkomst, het te kort aan erkenning van iemands capaciteiten en dit begint al op de basisschool. Significant krijgen kinderen met een bi-culturele identiteit nog steeds een lager schooladvies. “Ga jij maar VMBO doen, dan kun je altijd wel hoger opklimmen”. Ik denk dat veel lezers met een bi-culturele identiteit dit herkennen. Waarom niet andersom; “Ga jij maar VWO/GYMNASIUM doen, als het niet gaat kun je altijd nog naar de HAVO.” ? Begrijp mij niet verkeerd, MBO zijn volwaardige studenten en net zo belangrijk, of als niet belangrijker straks in de toekomst, voor onze samenleving. Ik stem ook in om hen gewoon studenten te noemen i.p.v. leerlingen. Afijn, voor deze specfieke groep studenten helpt het ook niet wanneer ouders hier geen onderwijs hebben genoten, hun rechten en het onderwijssysteem niet kennen. Ook moeten deze studenten later zelf een eigen netwerk opbouwen in onze samenleving omdat zij niet altijd via directe lijnen geïntroduceerd kunnen worden. U en ik weten beiden hoe belangrijk ons netwerk is en hoe belangrijk een warme introductie kan zijn. Niet waar?

U kunt zelf ook dit veldonderzoek doen. Houd mij op de hoogte van uw onderzoeksresultaten. Ik houd niet van hokjes denken en de identiteit van mensen terug te brengen naar een huidskleur, sekse of herkomst, of whatever. Termen als white privilege vermijd ik bewust, want ik geloof niet dat er schuld zit bij bijv. studenten met een Nederlandse culturele achtergrond. Discriminatie daar spreek ik mij echter wel tegen uit. En keer op keer duiken er onderzoeken op die aanduiden dat er stage- en arbeidsdiscriminatie is in onze samenleving. De onderliggende oorzaak daarvan loopt uit van onbekend maakt onbemind, een blinde vlek voor eigen bubble en selectief aannamebeleid, een onbekende voor of achternaam tot aan angst voor negatieve stereotype door negatieve beeldvorming en racisme. Dit zijn echter wel zaken waar wat aangedaan kan worden mits men naar zichzelf durft te kijken en actief maatregelen durft te nemen.

Ik kan u eerlijk vertellen, ik maak taalfouten. Nederlands is niet mijn eerste moedertaal, niet de taal waarmee ik groot werd gebracht. Dat was het Tamazight. Op school, buiten op straat en op het werk leerde ik de Nederlandse taal, dus werd het mijn tweede Moedertaal. We rekenen in onze maatschappij erg hard af op kleine taalfoutjes en bieden weinig gelegenheid en kans om te leren en te ontwikkelen. Deze gelegenheden en kansen liggen in de opleidingen, in de stages en in het werkveld.

Als ondernemers, klein (ook als zzp-er) en groot, zij wij degene die studenten verder kunnen helpen, die arbeidskrachten klaar stomen voor de arbeidsmarkt. Het is een belangrijke bijdrage aan onze samenleving. Ik voel daarom zelf een groot verantwoordelijkheidsgevoel naar de jeugd toe, naar onze samenleving toe en in combinatie naar onze toekomstige samenleving en wereld (lees hierover terug in mijn speech). Ik gun alle jongeren een eerlijke kans om hun studie netjes af te ronden en een eerlijke kans in onze samenleving. Ik heb daarom voor het Rolmodellen Bureau vrij direct na opstart een SBB-erkening aangevraagd voor een erkend leerbedrijf voor 3 MBO opleidingen. Iedereen een eerlijke kans.

Hanno Ambaum, onderwijsmakelaar en oprichter van deze week gestarte school, ACT The Acadamy for Community and Talent, hielp mij wegwijs in de aanvraag hiervan en bracht mij in contact met het SBB. De aanvraag is simpel en eenvoudig en de moeite waard. Een student mogen begeleiden, zien groeien en zelf ook nog het een en ander kunnen leren van studenten vind ik zelf fantastisch. Wat moet je ervoor doen? Ga naar de website van het SBB, vraag een erkenning aan en maak tijd voor je stagiair(e)s. Zo simpel is het.

Mijn wens is dat u na het lezen van dit artikel een andere kijk heeft op MBO studenten met een bi-culturele achtergrond, dat jijzelf, je collega’s, je werkgever hier samen anders naar kunnen en durven te kijken. Jij kunt positief invloed hebben op een leven die nog volop in bloei is. Ga met elkaar het gesprek hierover aan en stel elkaar kritische vragen over de aannameprocedure en schuif studenten naar voren. Mocht u advies nodig hebben, wij helpen u ook vanuit het Rolmodellen Bureau graag verder een inclusieve organisatie te worden.

Alle studenten zijn bij ons welkom. Wij vragen enkel een positieve motivatie en werkhouding. De rest leer je hier. Vanaf november hebben wij weer een plek voor een MBO student Marketing en Communicatie (niv. 4). En wij nodigen studenten ons (tijdig) te contacteren. Wij zijn ook erkend voor de opleiding Directiesecretaresse/Managementasistente (niv. 4) (ook vanaf november weer een plek) en Sociaal Cultureel Werker (niv.4). Deze laatste blijkt niet helemaal bij ons te passen dus willen wij dit graag voor iemand omzetten. Dus ken jij een student die nog een stageplek zoekt en diens opleiding staat hier niet tussen, neem dan gerust contact met mij op. Ik kijk graag of de opleiding past bij onze werkzaamheden en zet deze erkenning graag om voor de student om naar diens opleiding.

Inspirerende groet,

Fatima Akchar

Jezus als Rolmodel en wat we van hem kunnen leren in de huidige tijdsgeest

 Uit de lezing die ik mocht geven @ Christmas Special van Zinzoekers op 18 december 2021 Korte introductie (voor de blog nog meer ingekort)Bij mijn geboorte in Marokko kreeg ik de naam Fatima. Fatima was de dochter van de profeet Mohammed, de profeet die volgens...

Wat We Kunnen Leren Van Rolmodellen – in gesprek met Pim Janszen

  In gesprek met Pim Janszen, NLP Trainer Public Speaking   Pim Janszen: "Het interview van deze week is met Fatima Akchar. Fatima zet als gedreven onderneemster belangrijke rolmodellen in de schijnwerpers. Zo heeft ze een online platform opgericht, Het Rolmodellen...

Rouwen, wederopbouw en wedergeboorte

    Bezieling en bezinning Het is de tijd van het jaar van beZieling en bezinning. Ik merk dat ik in een soort rouwproces zit, samen met veel andere mensen. Miljoenen mensen in Nederland en miljarden mensen wereldwijd. Ik heb niemand verloren maar heb de wereld...

Sterker worden terwijl je omgeving verandert

"Hoe blijf je bij je gewone zelf als iedereen om je heen zo anders lijkt? De druk wordt hoger. Niet alleen door de overheid die constant laat weten dat jij als één van de weinige 'anders' bent. Ook door de mensen om je heen wordt je constant geconfronteerd met vragen...

Is healing massage hetzelfde als reiki?

Wanneer ik mensen vertel dat ik healing massages doe vraagt bijna iedereen ‘is dat dan hetzelfde als reiki?’. Ik moest hier gisteren erg om lachen. Het lijkt de standard vraag te zijn. Laat ik hier wat helderheid scheppen  Reiki Reiki healing behoort net als de...

Amazigh Massages

Hier heb je misschien nog nooit over gehoord, dus hier een korte introductie. Wat mijn oma Arbia op die zomerse dag deed was magisch. Nou doen oma’s vaker magische dingen maar dit ene incident is bij mij gebleven en heeft mij nooit losgelaten. Zomerse dag Op een hete...

De kleuren vanje Ziel

  Je Ziel ✨ bevind zich in je lichaam. Wat veel mensen niet weten is dat je Ziel ✨ook je lichaam omvat. Ook al hebben de meeste mensen wel van het woord aura gehoord, is er niet altijd het besef dat dit je zielslicht ✨betreft. Waarom aura’s in kleuren woorden...

Wake up beautiful Soul

Wake up your Soul✨. Be blessed when you wake up in the morning ✨. Be grateful for the moments you open your eyes in the morning. Being awake can go a lot further. You can wake up with all your senses. With all your Being ✨ A lot of people call their themselves awoke...

Blessed Ramadan

A blessed Ramadan to all my Muslim sisters and brothers around the world. May Allah give you Peace and Happiness your Soul desires and houses be filled with Love and Light Ramadan Mubarek

Alles is Liefde

Alles is liefde.  Vandaag staat in het teken van Liefde. Maar Liefde is niet gebonden aan 1 dag of 1 moment. Alles is Liefde. Altijd is Liefde. Liefde is een keuze.Heel veel mensen herkennen Liefde niet wanneer het zich aan hen openbaart. Zij hebben zich door pijn en...

De generatie die we nooit mogen vergeten.

Vandaag zijn veel Marokkaanse ouders, ((over)groot)opa’s en oma’s van de eerste generatie officieel jarig. Echter is dit vaak niet hun echte verjaardag. Zij leefde in de natuur en bewogen mee met de seizoenen. Je ouders wisten in welk seizoen je was geboren of wat...

Klaar, voor de start! 2021!

Klaar voor de start, af! 2021! Vorig jaar schreef ik een stuk over de meestergetallen die we in 2020 zouden tegenkomen. Een jaar van een nieuw begin, met veel nullen. Een stilstand dus die ik niet zag aankomen.Niemand kan er nog om heen dat 2020 een jaar was die de...

De keuzes die wij maken bepalen de toekomst.

Bezieling zoek ik op het strand. Momenten om naar binnen te keren en te reflecteren. 2020 is nog niet om maar 2021 staat voor de deur. De wereld lijkt stil te staan, maar toch gaan we allemaal door. Wij mensen zijn sociale wezens en hebben interactie met een ander...

Gebed Noor ala Noor

Ya Rab,Oh Heer,Tot U wend ik mij in deze niet eerder gekende periode van illusies en duisternis.Tot U zoek ik mijn toevlucht en tot U wend ik mijn aangezicht.Ik vraag U om Uw Leiding en Uw Wijsheid.Ik vraag U om deze sluier van illusie te doen verdwijnen.Ik vraag U om...

Heel blijven in tijden van corona

Begin deze week kondigde ik aan dat ik extra transformatie coaching en consulting ga aanbieden omdat door de opgelegde maatregelen steeds meer mensen emotioneel en/of fysiek vastlopen.  Dit vastlopen uit zich in verschillende vormen en wordt veroorzaakt doordat we al...

Ben je ondertussen nieuwsgierig geworden?