Mijn stagiaires van de opleiding directiesecretaresse/managementassistent komen tot nu toe allemaal uit het Westland. Het is hier niet ver vandaan, nog geen 5 kilometer, maar zo voel het soms wel door de grote verschillen. Den Haag is echt de grote stad voor hen. Het winkelcentrum hier op de hoek noemt mijn huidige stagiaire, Daphne, het dorp, want zo wordt in het Westland het centrum genoemd. Dus als zij een broodje gaat halen in de pauze, zegt ze dan ook ‘Ik ga even naar het dorp.’. Gisteren grapte ik zelf ‘Ik ga naar het dorp, even wat te eten en batterijen halen. Ga je mee?” Ze had het in het begin niet eens door maar moest later even lachen dat ik haar woordkeuze gebruikte.

Ik loop dus gisteren samen met Daphne in onze pauze een winkel in om batterijen te kopen voor de kerstverlichting op kantoor. Ze hoort een koppel met elkaar praten en kennelijk herkent zij hun accent, hun manier van doen en praten waarop ze zegt; “Ja, die komen opsekers uit het Westland. Dat hoor en zie je gewoon!” Ik lach van herkenning, want ik herken het ook inmiddels. Niet alleen maar door mijn stagiaires maar mijn ex-man kwam ook uit Poelijk (Poeldijk).

Een gangpad later begint een oudere mevrouw in een prachtige traditionele mintgroene djelleba, niet eentje uit het Midden-Oosten maar een echte traditionele djelleba uit Marokko, naar mij te knikken. Deze mevrouw trok mijn aandacht al door haar traditionele djelleba want deze je zie niet veel meer. Mevrouw wilde iets vragen over het bekende afwasmiddel, dat wel twee keer zo lang mee gaat, merk ik op. Ze praat Tamazight (a.k.a. Berbers) en Arabisch door elkaar. Ik begrijp wel wat basis Arabisch, als het maar uit het Marokkaanse dialect is, maar mijn moedertaal is het Tamazight. Ik vraag of ze Tamazight spreekt en gelukkig sprak ze dit wel. Ik help de mevrouw in het Tamazight, leg haar uit wat ze wil weten en sluit af met beslama, wees met vrede, een standaard afscheidsgroet onder de meeste Marokkanen.

Nadat we het ‘dorp’ uit lopen vraagt Daphne: “Hoe wist die mevrouw nou dat je Marokkaanse bent?” waarop ik antwoord: ‘Tja, zoals jij wist dat dat stel uit het Westland komt. Soms kun je het zien, soms moet je het testen en navragen en soms weet je het gewoon.” “Klopt.” Zegt ze lachend. We lopen terug, gooien de kerstverlichting aan en gaan verder met onze werkdag. Diversiteit beleef je gewoon in het alledaagse. Vind het toch even mooi om hier stil bij te staan. Het is dichterbij ons dan we vaak denken.

Ik vind het leuk en ook best grappig hoe mensen die ik al best lang en goed ken vaak toch even opkijken wanneer zij mij Tamazight horen praten. En soms gaat het van het Nederlands, Engels naar het Tamazight en dan weer van voor naar achter en terug. En soms raak ik ook even in de knoop en gebruik ik verschillende zinsopbouw door elkaar, maar dat hoort ook bij diversiteit net als het snel kunnen schakelen en kunnen manoeuvreren in verschillende culturen en gebruiken. Ik weet niet beter en probeer daarin andere mee te nemen.

Wat ik zelf erg leuk vind aan deze MBO studenten begeleiden tijdens hun stage is dat zij allemaal aan het eind zeggen dat ze ook een hoop nieuwe dingen hebben geleerd die ze niet tijdens hun studie leren. Het gaat dan om zaken als dingen over andere culturen leren, over diversiteit in de breedste zin van het woord en dat ze ook nieuwe dingen leren over milieu en duurzaamheid (wij scheiden hier ons afval en eten hier geen vlees). Daphne is 17 en rond volgende week haar stage en dan begint Lydia na de kerstvakantie, ook uit het Westland.

Jezus als Rolmodel en wat we van hem kunnen leren in de huidige tijdsgeest

 Uit de lezing die ik mocht geven @ Christmas Special van Zinzoekers op 18 december 2021 Korte introductie (voor de blog nog meer ingekort)Bij mijn geboorte in Marokko kreeg ik de naam Fatima. Fatima was de dochter van de profeet Mohammed, de profeet die volgens...

Wat We Kunnen Leren Van Rolmodellen – in gesprek met Pim Janszen

  In gesprek met Pim Janszen, NLP Trainer Public Speaking   Pim Janszen: "Het interview van deze week is met Fatima Akchar. Fatima zet als gedreven onderneemster belangrijke rolmodellen in de schijnwerpers. Zo heeft ze een online platform opgericht, Het Rolmodellen...

Rouwen, wederopbouw en wedergeboorte

    Bezieling en bezinning Het is de tijd van het jaar van beZieling en bezinning. Ik merk dat ik in een soort rouwproces zit, samen met veel andere mensen. Miljoenen mensen in Nederland en miljarden mensen wereldwijd. Ik heb niemand verloren maar heb de wereld...

Sterker worden terwijl je omgeving verandert

"Hoe blijf je bij je gewone zelf als iedereen om je heen zo anders lijkt? De druk wordt hoger. Niet alleen door de overheid die constant laat weten dat jij als één van de weinige 'anders' bent. Ook door de mensen om je heen wordt je constant geconfronteerd met vragen...

Is healing massage hetzelfde als reiki?

Wanneer ik mensen vertel dat ik healing massages doe vraagt bijna iedereen ‘is dat dan hetzelfde als reiki?’. Ik moest hier gisteren erg om lachen. Het lijkt de standard vraag te zijn. Laat ik hier wat helderheid scheppen  Reiki Reiki healing behoort net als de...

Amazigh Massages

Hier heb je misschien nog nooit over gehoord, dus hier een korte introductie. Wat mijn oma Arbia op die zomerse dag deed was magisch. Nou doen oma’s vaker magische dingen maar dit ene incident is bij mij gebleven en heeft mij nooit losgelaten. Zomerse dag Op een hete...

De kleuren vanje Ziel

  Je Ziel ✨ bevind zich in je lichaam. Wat veel mensen niet weten is dat je Ziel ✨ook je lichaam omvat. Ook al hebben de meeste mensen wel van het woord aura gehoord, is er niet altijd het besef dat dit je zielslicht ✨betreft. Waarom aura’s in kleuren woorden...

Wake up beautiful Soul

Wake up your Soul✨. Be blessed when you wake up in the morning ✨. Be grateful for the moments you open your eyes in the morning. Being awake can go a lot further. You can wake up with all your senses. With all your Being ✨ A lot of people call their themselves awoke...

Blessed Ramadan

A blessed Ramadan to all my Muslim sisters and brothers around the world. May Allah give you Peace and Happiness your Soul desires and houses be filled with Love and Light Ramadan Mubarek

Alles is Liefde

Alles is liefde.  Vandaag staat in het teken van Liefde. Maar Liefde is niet gebonden aan 1 dag of 1 moment. Alles is Liefde. Altijd is Liefde. Liefde is een keuze.Heel veel mensen herkennen Liefde niet wanneer het zich aan hen openbaart. Zij hebben zich door pijn en...

De generatie die we nooit mogen vergeten.

Vandaag zijn veel Marokkaanse ouders, ((over)groot)opa’s en oma’s van de eerste generatie officieel jarig. Echter is dit vaak niet hun echte verjaardag. Zij leefde in de natuur en bewogen mee met de seizoenen. Je ouders wisten in welk seizoen je was geboren of wat...

Klaar, voor de start! 2021!

Klaar voor de start, af! 2021! Vorig jaar schreef ik een stuk over de meestergetallen die we in 2020 zouden tegenkomen. Een jaar van een nieuw begin, met veel nullen. Een stilstand dus die ik niet zag aankomen.Niemand kan er nog om heen dat 2020 een jaar was die de...

De keuzes die wij maken bepalen de toekomst.

Bezieling zoek ik op het strand. Momenten om naar binnen te keren en te reflecteren. 2020 is nog niet om maar 2021 staat voor de deur. De wereld lijkt stil te staan, maar toch gaan we allemaal door. Wij mensen zijn sociale wezens en hebben interactie met een ander...

Gebed Noor ala Noor

Ya Rab,Oh Heer,Tot U wend ik mij in deze niet eerder gekende periode van illusies en duisternis.Tot U zoek ik mijn toevlucht en tot U wend ik mijn aangezicht.Ik vraag U om Uw Leiding en Uw Wijsheid.Ik vraag U om deze sluier van illusie te doen verdwijnen.Ik vraag U om...

Heel blijven in tijden van corona

Begin deze week kondigde ik aan dat ik extra transformatie coaching en consulting ga aanbieden omdat door de opgelegde maatregelen steeds meer mensen emotioneel en/of fysiek vastlopen.  Dit vastlopen uit zich in verschillende vormen en wordt veroorzaakt doordat we al...

Ben je ondertussen nieuwsgierig geworden?