Mijn stagiaires van de opleiding directiesecretaresse/managementassistent komen tot nu toe allemaal uit het Westland. Het is hier niet ver vandaan, nog geen 5 kilometer, maar zo voel het soms wel door de grote verschillen. Den Haag is echt de grote stad voor hen. Het winkelcentrum hier op de hoek noemt mijn huidige stagiaire, Daphne, het dorp, want zo wordt in het Westland het centrum genoemd. Dus als zij een broodje gaat halen in de pauze, zegt ze dan ook ‘Ik ga even naar het dorp.’. Gisteren grapte ik zelf ‘Ik ga naar het dorp, even wat te eten en batterijen halen. Ga je mee?” Ze had het in het begin niet eens door maar moest later even lachen dat ik haar woordkeuze gebruikte.

Ik loop dus gisteren samen met Daphne in onze pauze een winkel in om batterijen te kopen voor de kerstverlichting op kantoor. Ze hoort een koppel met elkaar praten en kennelijk herkent zij hun accent, hun manier van doen en praten waarop ze zegt; “Ja, die komen opsekers uit het Westland. Dat hoor en zie je gewoon!” Ik lach van herkenning, want ik herken het ook inmiddels. Niet alleen maar door mijn stagiaires maar mijn ex-man kwam ook uit Poelijk (Poeldijk).

Een gangpad later begint een oudere mevrouw in een prachtige traditionele mintgroene djelleba, niet eentje uit het Midden-Oosten maar een echte traditionele djelleba uit Marokko, naar mij te knikken. Deze mevrouw trok mijn aandacht al door haar traditionele djelleba want deze je zie niet veel meer. Mevrouw wilde iets vragen over het bekende afwasmiddel, dat wel twee keer zo lang mee gaat, merk ik op. Ze praat Tamazight (a.k.a. Berbers) en Arabisch door elkaar. Ik begrijp wel wat basis Arabisch, als het maar uit het Marokkaanse dialect is, maar mijn moedertaal is het Tamazight. Ik vraag of ze Tamazight spreekt en gelukkig sprak ze dit wel. Ik help de mevrouw in het Tamazight, leg haar uit wat ze wil weten en sluit af met beslama, wees met vrede, een standaard afscheidsgroet onder de meeste Marokkanen.

Nadat we het ‘dorp’ uit lopen vraagt Daphne: “Hoe wist die mevrouw nou dat je Marokkaanse bent?” waarop ik antwoord: ‘Tja, zoals jij wist dat dat stel uit het Westland komt. Soms kun je het zien, soms moet je het testen en navragen en soms weet je het gewoon.” “Klopt.” Zegt ze lachend. We lopen terug, gooien de kerstverlichting aan en gaan verder met onze werkdag. Diversiteit beleef je gewoon in het alledaagse. Vind het toch even mooi om hier stil bij te staan. Het is dichterbij ons dan we vaak denken.

Ik vind het leuk en ook best grappig hoe mensen die ik al best lang en goed ken vaak toch even opkijken wanneer zij mij Tamazight horen praten. En soms gaat het van het Nederlands, Engels naar het Tamazight en dan weer van voor naar achter en terug. En soms raak ik ook even in de knoop en gebruik ik verschillende zinsopbouw door elkaar, maar dat hoort ook bij diversiteit net als het snel kunnen schakelen en kunnen manoeuvreren in verschillende culturen en gebruiken. Ik weet niet beter en probeer daarin andere mee te nemen.

Wat ik zelf erg leuk vind aan deze MBO studenten begeleiden tijdens hun stage is dat zij allemaal aan het eind zeggen dat ze ook een hoop nieuwe dingen hebben geleerd die ze niet tijdens hun studie leren. Het gaat dan om zaken als dingen over andere culturen leren, over diversiteit in de breedste zin van het woord en dat ze ook nieuwe dingen leren over milieu en duurzaamheid (wij scheiden hier ons afval en eten hier geen vlees). Daphne is 17 en rond volgende week haar stage en dan begint Lydia na de kerstvakantie, ook uit het Westland.

De kleuren vanje Ziel

  Je Ziel ✨ bevind zich in je lichaam. Wat veel mensen niet weten is dat je Ziel ✨ook je lichaam omvat. Ook al hebben de meeste mensen wel van het woord aura gehoord, is er niet altijd het besef dat dit je zielslicht ✨betreft. Waarom aura’s in kleuren woorden...

Wake up beautiful Soul

Wake up your Soul✨. Be blessed when you wake up in the morning ✨. Be grateful for the moments you open your eyes in the morning. Being awake can go a lot further. You can wake up with all your senses. With all your Being ✨ A lot of people call their themselves awoke...

Blessed Ramadan

A blessed Ramadan to all my Muslim sisters and brothers around the world. May Allah give you Peace and Happiness your Soul desires and houses be filled with Love and Light Ramadan Mubarek

Alles is Liefde

Alles is liefde.  Vandaag staat in het teken van Liefde. Maar Liefde is niet gebonden aan 1 dag of 1 moment. Alles is Liefde. Altijd is Liefde. Liefde is een keuze.Heel veel mensen herkennen Liefde niet wanneer het zich aan hen openbaart. Zij hebben zich door pijn en...

De generatie die we nooit mogen vergeten.

Vandaag zijn veel Marokkaanse ouders, ((over)groot)opa’s en oma’s van de eerste generatie officieel jarig. Echter is dit vaak niet hun echte verjaardag. Zij leefde in de natuur en bewogen mee met de seizoenen. Je ouders wisten in welk seizoen je was geboren of wat...

Klaar, voor de start! 2021!

Klaar voor de start, af! 2021! Vorig jaar schreef ik een stuk over de meestergetallen die we in 2020 zouden tegenkomen. Een jaar van een nieuw begin, met veel nullen. Een stilstand dus die ik niet zag aankomen.Niemand kan er nog om heen dat 2020 een jaar was die de...

De keuzes die wij maken bepalen de toekomst.

Bezieling zoek ik op het strand. Momenten om naar binnen te keren en te reflecteren. 2020 is nog niet om maar 2021 staat voor de deur. De wereld lijkt stil te staan, maar toch gaan we allemaal door. Wij mensen zijn sociale wezens en hebben interactie met een ander...

Gebed Noor ala Noor

Ya Rab,Oh Heer,Tot U wend ik mij in deze niet eerder gekende periode van illusies en duisternis.Tot U zoek ik mijn toevlucht en tot U wend ik mijn aangezicht.Ik vraag U om Uw Leiding en Uw Wijsheid.Ik vraag U om deze sluier van illusie te doen verdwijnen.Ik vraag U om...

Heel blijven in tijden van corona

Begin deze week kondigde ik aan dat ik extra transformatie coaching en consulting ga aanbieden omdat door de opgelegde maatregelen steeds meer mensen emotioneel en/of fysiek vastlopen.  Dit vastlopen uit zich in verschillende vormen en wordt veroorzaakt doordat we al...

Transformatie coaching omdat het juist nu nodig is

Als sinds dat de corona-maatregelen zijn opgelegd zie ik mensen steeds verder vast lopen en fysiek en mentaal instorten.Nu er opnieuw maatregelen worden opgelegd die buiten proportie zijn en duidelijk meer mentale en fysieke schade opleveren heb ik besloten om mijn...

Unite for Peace

Today is a beautiful day Let’s unite our prayers and thoughts Pray for Peace Pray for Wisdom Pray for Guidance Let’s pray for our hearts to open Let’s invite Light and Love in our life’s So we can share this wherever we are, So we can put it in every deed we do, And...

Transformatie van binnen uit, corona en vrijheid

Chris den Daas ken ik nu al een langere tijd uit het netwerk en is een man die blijft inspireren. Zijn kalmte, wijsheid en de combinatie van spirituele bewustzijn en marketing vind ik intrigerend. Zodra de coronacrisis startte kreeg ik via facebook een uitnodiging van...

Vrijheid, vrije wil.

Vandaag vieren we 75 jaar de vrijheid, maar toch zijn er geen bevrijdingsfestivals. En dat terwijl het de 40e verjaardag zou zijn van Bevrijdingspop. Ook de dodenherdenking was gisteren memorabel. Een open en vrij Dam was er te zien terwijl de burgers mee herdenken...

Het emanicpatieproces is een inclusief proces

Veel vrouwen durven zichzelf geen feminist te noemen omdat het een nare bijsmaak heeft gekregen. Veel mannen kijken vaak verschrikt op wanneer je aangeeft dat je een feminist ben. Men is vaak bang dat je tegen de man bent of tegen alles wat met de man te maken heeft....

Ontdek je roots, in het belang van Moeder Aarde en inclusie

In sommige culturen is het een normale vraag om te vragen waar je vandaan komt zonder negatieve gedachten. Het is ook normaal om te vragen wie je vader is, wie je moeder is. Mensen willen weten waar je roots liggen. Als Marokkaans-Nederlandse vrouw heb ik dit soort...

Ben je ondertussen nieuwsgierig geworden?